Arne Jacobsens vægure

I flere årtier har rettighederne til Arne Jacobsens meget berømte urværker, været i udenlandske producenters hænder, men for få år siden lykkedes det Rosendahl Timepieces at erhverve sig rettighederne til disse fantastiske og ikke mindste ultra-klassiske vægure.

Det drejer sig helt konkret om 3 forskellige typer vægure, City Hall, Roman og Bankers Clock. Som ved alt andet Arne Jacobsen designede, havde han en tendens til at totaldesigne alt fra bunden af og gerne i hele stykker.

Oprindeligt er hvert enkelt af disse vægure, lavet til specifikke bygninger og er således ikke designet til at hænge hjemme hos helt almindelige slutbrugere, noget vi kommer ind på senere i denne artikel, når de specifikke modeller gennemgås, men først lidt om genskabelsen.

Genskabelsen af de tre ure

Det har været vigtigt for Rosendahl, at sikre en genskabelse der er i 100% ånd med Arne Jacobsens originale designs. Derfor indledte Rosendahl et samarbejde med den kendte arkitekt og designer Teit Weylandt. Valget af Teit Weylandt som samarbejdspartner er dog på ingen måder tilfældig, han var nemlig leder og produktudvikler på Arne Jacobsens tegnestue i København og senere hen hos Dissing + Weitling. Dermed havde Rosendahl fat i den perfekte kandidat til at genoplive de gamle designs og omforme dem til helt almindelige vægure.

Arne Jacobsens Bankers

Bankers blev oprindeligt designer af Arne Jacobsen tilbage i 1971 og dette var på bestilling fra den danske Nationalbank.

Jacobsen valgte at køre et absolut minimalistisk og modernistisk udtryk, men alligevel har han stadig formodet at få opfindsomhed med i designet, så vel som lidt symbolik. Spiralen og dens elegance, er med til at understrege tidens gang.

Urskive: Hvid

Glas: Mineral

Urkasse: Aluminium

Mål : 160 mm – 210 mm – 290 mm – 480 mm

Arne Jacobsens Roman

Roman er på trods af navnet, ikke et ur der var designet til romere, men navnet kommer derimod af at uret er pyntet med romertal, i stedet for almindelige tal.

Uret kom til verden i 1942 og blev designet til Aarhus Rådhus af Arne Jacobsen. På trods af at dette ur også blev designet til et rådhus, må det ikke forveksles med væguret City Hall, som er nærmere beskrevet herunder.

Urskive: Hvid

Glas: Mineral

Urkasse: Aluminium

Mål : 160 mm – 210 mm – 290 mm – 480 mm

Arne Jacobsens City Hall

City Hall er et meget tidstypisk ur, med et usentimentalt og lettere stramt design. Uret tager ikke meget fokus, men blender ind i omgivelserne.

City Hall blev designet som en del af en totalbestilling, da Arne Jacobsen og Erik Møller designede hele Aarhus rådhus. Men selvom uret blot er et element ud af mange, har det gået sin sejrsgang verden over og er nu en af de mest kendte urdesigns til dato.

Skriv en kommentar