Har du en grafiker gemt i maven?

Elsker du at slå sig løs med billeder, tegninger og tekster? Har du en veludviklet kreativ sans og analyserer du alt hvad du ser? Kan du omsætte spændende og vilde idéer til konkrete produkter og kampagner? Hvis du kan svare ja til disse spørgsmål, så kan du sagtens få en fremtid indenfor det grafiske fagområde.

Kreativitet på kommando

Det er svært at være kreativ på kommando, men ikke desto mindre er det sådan det kan opleves som grafiker. Der er opgaver, der skal løses og en deadline der skal overholdes. Så nytter det ikke noget, at du ikke føler dig i det kreative hjørne. Nogle siger at kreativitet er en medfødt gave, men det er faktisk muligt at udvikle og arbejde med sin kreativitet, så du hurtigt kan springe ombord på nye projekter.  

Frie tøjler

En opgave hvor du har fri tøjler? Sådan en opgave kan umiddelbart lyde som et drømmescenarie, men ender faktisk ofte med at være et mareridt. Hvis du ikke har nogen rammer og ikke en fastlagt vinkel, kan det være utrolig svært at skabe et godt resultat. Faktisk er et par velvalgte benspænd rigtig godt for kreativiteten. Ja, du må gå på kompromis med din frihed, men resultatet bliver ofte bedre i sidste ende. 

Hvad tæller som benspænd? Et kreativt benspænd kunne f.eks. være, at du kun må bruge tre bestemte farver i din præsentation, at en plakat eller flyer skal holde sig indenfor nogle specifikke mål, eller at der simpelthen skal være plads til kundens logo – et logo, som slet ikke matcher andre elementer på siden.

Kreativitet med benspænd

Når du arbejder med print som plakater, flyers, bøger og brochurer, er der flere naturlige benspænd, end hvis du udelukkende arbejder digitalt. Når du fremstiller materiale, som skal printes, skal du holde dig indenfor nogle specifikke papirstørrelser, og du skal ligeledes benytte farver, som printeren eller plotteren kan gengive. Sådan forholder det sig ikke med digitale medier.

Når du arbejder digitalt, ved du ikke engang, hvordan modtageren ser det, du har lavet. Har du lige sat en detaljeret hjemmeside om med den vildeste grafik, vil du naturligvis gerne have, at folk besøger den fra en computer – gerne én med en stor widescreen-skærm og med størst mulig opløsning. I stedet kan det sagtens være, at siden bliver besøgt fra en gammel smartphone, hvor alt dit smukke arbejde ender med at tage sig tarveligt ud.

Matematiske evner som grafiker

Udover kreativitet er der også en række andre kompetencer, der er nyttige, hvis du gerne vil beskæftige dig professionelt med grafik. I dag kommer du ikke udenom digital billedbehandling. Du skal således kendte til forskellige computerprogrammer, som anvendes til opsætning af visuelle præsentationer. Det kunne f.eks. være Indesign fra Adobe eller lignende programmer.

Selvom du arbejder ved computeren, og du naturligvis kan få digital hjælp til stort set alle kommandoer, så er det også en fordel at have matematiske evner som grafiker. Der arbejdes nemlig lige så meget med tal som med bogstaver, og det er virkelig praktisk, hvis du hurtigt kan dele en sidestørrelse op i fem lige store sektioner, eller regne ud hvor stort et lærred, du skal bruge for at få plads til dit indhold.

En kommentar til “Har du en grafiker gemt i maven?”

Skriv en kommentar