Piskesmæld – Der er hjælp at hente

Piskesmæld – hvad er det

Piskesmæld eller på engelsk Whiplash opstår f.eks. ved påkørelse i bil, hvor hovedet svinger kraftig frem og tilbage – påkørelse fra siden hvor hovedet svinger fra side til side  høre tillige under denne kategori.  Lignende traume kan ske ved andre uheld samt situationer som f.els. fald på cykel eller ski – Disse betegnes oftest samlet som et under piskesmæld og piskesmældslignende episoder.

 

 

Symptomer på Piskesmæld

Typiske symptomer på piskesmæld og piskesmældslignende traumer er stivhed og gener koncentreret til nakke/skulderregionen, ofte i tillæg med tendens til hovedpine og migræne lignende gener. Mange har tillige symptomer som minder om hjernerystelse med koncentrationsbesvær, påvirket korttids hukommelse mm.

 

Ifølge sundhed.dk er det dog kun 3-5% af personer som udsættes for mulige piskemældstraumer som egentlig oplever symptomer, hvoraf størstedelen vil være symptomfri efter ca et halvt år. Der er dog en gruppe af patienter som oplever store gener efter traffikuheld og hos Kiropraktor ser vi desværre en del som er påvirket i større eller mindre grad i længere perioder efter deres uheld.

 

Det er ej hellere sikkert at der i de officielle tal ej ligger et større skyggetal, da alene konsensus om hvad som definerer piskesmæld er til stadig debat. Tillige ses stor forskel i forekomsten af piskesmæld landene imellem – De Nordiske lande har generel større forekomst af registrerede piskesmæld end sydlige lande som f.eks. Grækenland.

 

 

Piskesmæld – din Kiropraktor kan hjælpe

Hos mange er der heldigvis meget at gøre for at lindre gener og symptomer på piskesmæld, ligesom det hos mange kan hjælpe med at afkorte et evt dårlig forløb med symptomer og gener efter piskesmæld. Din Kiropraktor er uddannet til at undersøge, behandle og vejlede dig hvis du har symptomer og gener efter f.eks. trafikuheld.

 

Behandlingen af symptomer og gener efter piskesmæld er individuel og afhænger af flere faktorer. Flere faktorer har dog betydning for risikoen for varighed og alvorligheden af evt et piskesmældstraume

  • Hvad skete der? Påkørelse, fald nede af trappe mm – hvilken hastighed kørte du med mm.
  • Tidligere lignende episoder med piskesmæld, hjernerystelse mm
  • Normalt tidligere haft problemer med rygsmerter, nakkesmerter, hovedpine, migræne mm
  • Generelle helbred.
  • Arbejde – har du måtte sygemeldes pga gener efter uheldet

 

Behandlingen af piskesmæld tilrettelægges for den enkelte og der er sjældent to ens forløb. Behandlingen kan består af alt lige fra let mobilisering og muskelbehandling i akutte og svære tilfælde hvor egentlig klassisk ledfrigørende behandling kan være for voldsomt. Akupunktur samt øvelser og træning er ofte en del af behandlingen hos mange Kiropraktorer

 

Få hjælp til dine smerter og gener efter piskesmæld i dag – book tid hos din Kiropraktor København 

 

Skriv en kommentar