Der er 3 typer dæk du kan sætte på din bil. Hvilke skal man vælge?

Hvilket dæk skal du køre med ? Hvilket dæk er det rigtige ?

Når det kommer til hvilket du skal køre med, så er der 3 modeller du kan vælge at sætte på. De 3 varianter er sommerdæk, vinterdæk og helårsdæk. Umiddelbart siger navnet på alle 3 hvad det er de skal bruges til. Der er dog stadig hos nogle lidt forvirring.

Sommerdæk er for de fleste noget man har på sine alufælge, det er dem man kører med i sommervejret. Når det så kommer til vinteren, så sætter man vinterdæk på kombineret med stålfælge. Så kommer den 3. variant, der er til hele året. Hvorfor kører alle ikke bare på den, så man slipper for at skifte dæk ?

Sommer og vinterdæk

Sommerdæk er et dæk du skal montere på bilen når temperaturen er over 7 grader. Det er specielt lavet til at sidder på bilen i det varme halvår og udviklet til at holde vejgreb, også ved akvaplanning. 

Vinterdæk har en anden gummiblanding end sommerdæk. De er lavet til at håndtere temperaturer under 7 grader. Deres blanding er blødere og bør derfor kun anvendes om vinteren. Bruger du dem om sommeren vil de blive slidst hurtigere ned. 

Der mønster er også en del anderledes end sommerdækket. De har masser af små lameller og kanaler i dækket der også kan håndtere at skubbe tyk sne og slud væk under dækket. De mangle lameller gør desuden at de holder bedre fast i vejen, selv hvis du kommer op på is. 

Helårsdækket

Et helårsdæk er et dæk der bygger på opbygningen af et vinterdæk. Gummiblandingen er dog indstillet til at kunne køre hele året rundt. Det betyder også at dækket ikke virkelig er helt perfekt indstillet til hverken vinter eller sommer. Mønsteret på dækket er dybest set det samme som et vinterdæk, hvilket også er den årstid der kræver mest af et dæk. 

En kommentar til “Der er 3 typer dæk du kan sætte på din bil. Hvilke skal man vælge?”

Skriv en kommentar