I Danmark har vi flere helligdage, og bededag er en af dem. Bededag kender du måske mere som stor bededag. Den falder altid på fjerde fredag efter påske og 3 uger inden pinse. I. år (1922) falder stor bededag d. 13 maj. Stor bededag symboliserer mange med varme hveder og konfirmationer, men hvorfor? Find ud af det her.
Historien bag stor bededag
Stor bededag blev indført for over 300 år siden, og vi fejrer dog ikke dagen på samme måde som dengang. For dengang brugte man dagen på at bede og fastning. Rettere sagt var det Hans Bagger, daværende biskop, som indførte dagen d. 27 marts 1686. Dengang ringende kirken med klokken om aftenen d. 26 marts, og signalklokkerne betød, at kroerne og handelsbutikkerne skulle lukke, så der ikke måtte indgå nogen form for handel. Man måtte ikke drikke alkohol, da man havde et håb om, at man på stor bededag kunne samme landbyens folk i ædru tilstand. Stor bededag afholdte hele 3 gudtjenester på dagen, og man skulle faste, indtil alle gudstjenester var overstået. Man måtte ej heller arbejde, lege, spille eller andet. Det betød også, at bagerne ikke kunne bage brød, som fører os videre til hvederne.
For hvorfor spiser vi hveder stor bededag?
Stor bededag samler vi i dag familien og vennerne og spiser varme hveder. grunden til at vi gør det, er for at symbolisere tilbage til dengang, hvor bagerne måtte holde lukket, så de ikke kunne bage hveder. Til gengæld så bagte bagerne dengang dagen inden, så de kunne varme hvederne stor bededag. Og traditionen i dag stammer tilbage til 1800 tallet. Derfor er det en dag hvor vi kan samles med familien og tænke tilbage på den danske historie. Læs mere om stor bededag på denne her side, hvor du kan blive meget mere klog på denne helligdag.